De Optrommel komt eraan!

Op weg naar een 5-Sterrendorp met De Grote Optrommelactie!

Plaatselijk Belang Buinerveen/ Nieuw Buinen-west en het bestuur van dorpshuis de Viersprong gaan samen met de inwoners onderzoeken waar de behoeftes liggen in het dorp. Welke voorzieningen worden gemist? Wat kan er nog meer in het dorp en het dorpshuis? En de vraag hoe nog meer te ‘zorgen voor elkaar?’

5 Sterren-aanpak

Om de vragen samen op te pakken en door het dorp te laten onderzoeken gaan de dorpsorganisaties aan de slag met de 5 Sterren die het woon,- en leefplezier in het dorp bepalen.

De 5 sterren zijn:

  • dorpsidentiteit en cultuur,
  • verenigingsleven en ontmoeting,
  • zelforganisatiekracht,
  • omzien naar elkaar,
  • leren van elkaar.

Het uitgangspunt is om samen te onderzoeken welke kwaliteiten er zijn in het dorp, hoe daar gebruik van te kunnen maken, maar ook om te kijken welke valkuilen er zijn.

Optrommelen

Een van de onderdelen van de aanpak is het samen in de spiegel kijken: wat gaat er goed in het dorp en wat kan beter. Dit door huis-aan-huis met de Optrommelactie aan de slag te gaan; het aan elkaar doorgeven van de optrommels, met daarin een eigen dorpsgerichte vragenlijst. De optrommels gaan van buur tot buur en worden aan het eind van de straat weer opgehaald.

In de maand oktober gaan 30 optrommels door het gebied. De uitkomsten en de uitdagingen van dit hele traject zullen na afloop feestelijk gepresenteerd worden in het dorp.

                                                                           

Flyer Nieuw Buinen

Flyer Nieuw Buinen

De resultaten van het Optrommelen

Eén van de onderdelen van de aanpak is het samen in de spiegel kijken: wat gaat er goed in het dorp en wat kan beter. Dit door huis-aan-huis met de Optrommelactie aan de slag te gaan; het aan elkaar doorgeven van de optrommels, met daarin een eigen dorpsgerichte vragenlijst. De optrommels zijn van buur tot buur gegaan en aan het eind van de straat weer opgehaald.

 

Respons

78%

30 trommels zijn er uitgezet.

25% werkt mee of wil meewerken

 

De opbrengst

De top 5 van de thema’s:

  1. Verkeer en veiligheid (28 x) Te hard rijden, onveiligheid, gebrek aan wandel/fietsruimte. Wens tot handhaving en verkeersremmende maatregelen.
  2. Wonen (27x) Bouwen voor jongere inwoners, levensloopbestendig, seniorenwoningen, betaalbaar.
  3. Zorg (22x) Zorgen voor elkaar, in de richting van elkaar helpen met kleine klussen, winkelen, reizen.
  4. Jongeren en kinderen (21x) Ervoor zorgen dat ze in het dorp kunnen blijven, speelplaatsen, activiteiten, school behouden.
  5. Ouderen (19x) Woningen, activiteiten, hulp (bieden)