De Grote Optrommelactie in De Gagels in Steenwijk van start!

DSC07174

De werkgroep ‘Optrommelen’ enthousiast over de aftrap: 40 trommels de wijk door!

 

Zaterdag 17 september jl. was het een komen en gaan van bewoners naar het wijkcentrum in De Gagels. En met de optrommels in de hand kwamen zij het gebouw weer uit, klaar om deze huis-aan-huis te verspreiden in de buurt. En over een paar weken weer gevuld met ideeën en wensen over de wijk en het wijkcentrum op te halen.

Er gaan de komende weken in totaal 40 optrommels rond van buur naar buur. Met alle verzamelde ideeën gaat de werkgroep Optrommelen aan de slag om te kijken welke plannen, samen met de buurtbewoners, gerealiseerd kunnen worden. Volgens Leonie Molenaar, een van de kartrekkers in het wijkcentrum, is de optrommelactie een prachtig middel om de bewoners weer volop te betrekken bij de wijk en het wijkcentrum. Zij wil graag dat het wijkcentrum weer meer ziel krijgt en een huiskamer zal zijn voor buurtbewoners. Daarvoor is het nodig dat contacten onderling aangehaald worden en dat mensen weer meer voor elkaar kunnen betekenen. Het wijkcentrum kan daar een spil voor zijn in de wijk.

Procesbegeleider Bertus de Nekker van Buurtwerk Nederland is ondersteuner van de Optrommelactie: ‘Het mooie aan optrommelen is dat niet het geijkte groepje enthousiaste buurtbewoners het hoogste woord heeft, maar dat de mening van iedereen gehoor krijgt!’

Bewoners De Gagels worden opgetrommeld

Het enthousiasme spat ervan af bij Leonie Molenaar, drijvende kracht achter de wijkvereniging in De Gagels, Steenwijk. Als het aan haar lag, was dit de meest bruisende wijk van de wereld. Maar dat is nou juist het probleem: het ligt niet aan haar. Want zoiets regel je niet alleen, je hebt daar wijkbewoners voor nodig. Leonie: “Ik heb er het volste vertrouwen in dat bewoners van De Gagels elkaar via het wijkcentrum weer gaan ontmoeten, dat dit een succes wordt!”

Wát wordt dan precies een succes? Leonie heeft het over een wijkactie die in september gaat plaatsvinden. “Er valt steeds minder te doen in de wijk. Voor mijn dochter van 10, maar ook voor ouderen. Er zijn wel activiteiten, hoor. Bingo, biljart, kidsclub, altzheimercafé, maar het wordt een beetje leeg in het Wijkcentrum. En dat terwijl de wijk groot en divers genoeg is om wat meer leven in de brouwerij te krijgen. Daarom gaan we de mensen optrommelen.”

De Gagels

Al eerder publiceerde Woonconcept over De Gagels: een wijk met doorsnee bewoners, deels huur- en koopwoningen, een school, een wijkcentrum, een park; kortom: een doodgewone wijk met hier en daar een scheve stoeptegel. Leonie: “Ik woon hier nu bijna zes jaar en heb aardig wat contacten opgebouwd. Wat wel zo is, is dat er vrij veel mensen kort wonen en dan weer doorstromen. Die hebben daardoor weinig binding met de wijk. Terwijl het ook voor hen mooi is als het hier bruist. De basis is er: een prima wijkcentrum.”

Keukentafel

Met enkele wijkbewoners heeft Leonie de gemeente, Woonconcept en Sociaal Werk De Kop zo ver gekregen dat er een actie komt. Dat wordt De Grote Optrommelactie, een initiatief van Buurtwerk Nederland. Hoe werkt dit optrommelen? Bewoners worden op een heel eenvoudige manier aan het denken gezet over wat ze zouden willen in hun straat, in hun wijk. Dit gebeurt namelijk gewoon thuis, op een ontspannen manier, in hun eigen tijd. Want ze krijgen een (koek)trommel met een vragenlijstje thuis afgeleverd door de buren. Na het invullen geven ze die weer door aan hun andere buren. Dit benadrukt dat bewoners dit samen doen; samen de toekomstplannen maken. De koektrommel vult zich met een schat aan informatie en ideeën.

Procesbegeleider Bertus de Nekker van Buurtwerk Nederland: “Het mooie aan optrommelen is dat niet het geijkte groepje enthousiaste buurtbewoners het hoogste woord heeft, maar dat de mening van iedereen gehoord wordt.”

Vragenlijstje

Op de lijst in de trommel staan vragen over wat je als bewoner graag zou willen, wat je belangrijk vindt. Bijvoorbeeld of je graag een Facebookpagina zou willen. Of dat er activiteiten of iets cultureels plaatsvindt. Bertus: “Natuurlijk stellen we vragen, het is tenslotte een vragenlijstje. Maar eigenlijk zouden we een wit vel papier in de trommel willen doen, zodat iedereen naar hartenlust allerlei ideeën kan spuien. Het maakt niet uit of het mogelijk is of niet; de mooiste dromen zijn welkom. Die inspireren weer om iets te bereiken.”

Succes

Leonie droomt weg: “Je woont hier en hebt even niks te doen. Dan loop je als vanzelf even naar het wijkcentrum. Want daar kom je bekenden tegen en smaakt de koffie door de gezelligheid toch een beetje lekkerder. Daar praat je wat en wie weet onderneem je samen iets; winkelen of een fietstochtje ofzo. Of je komt op een idee om iets in het wijkcentrum te organiseren, en dan doe je dat, samen met anderen. Dat beeld heb ik voor ogen; dat is toch niet teveel gevraagd? Ik hoop enorm dat de optrommelactie een succes wordt!”

Bron: Woonconcept; auteur: Jeroen Tollenaar.